Около 1 милиард души са изложени на риск от холера,

...
 Около 1 милиард души са изложени на риск от холера,
Коментари Харесай

СЗО предупреждава за нарастващ риск от разпространение на холера

 Около 1 милиард души са изложени на риск от холера, а потребността от ваксини надвишава наличните ресурси, съобщи Филип Барбоса, началник на екипа на СЗО по холера и епидемиологични диарийни болести. Огнища на рисковото остро заразно заболяване са зародили в девет страни, което е най-големият брой за повече от десетилетие, заяви той на брифинг в Женева, като предизвести за " възходящия риск " от разпространяване на заболяването в международен мащаб.

" Холерата продължава да съставлява възходящ риск за публичното здраве в международен мащаб. Тази година девет страни са съобщили за огромни огнища <...>, което е най-големият брой за повече от десетилетие ", означи Барбоса. Тенденцията е възходяща без превръщане още от предходната година, броят на случаите през 2022 година е бил два пъти по-голям от този през 2021 година " Предварителните данни сочат, че 2023 година ще бъде още по-лоша ", изясни експертът.

В същото време с повишаването на заболеваемостта " потребността от ваксини против холера надвишава наличните ресурси, а СЗО не чака доста нарастване на производството на ваксини до 2025 година ". Барбоса напомни, че съгласно оценките на СЗО " най-малко 1 милиард души са изложени на риск от холера ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР